Дванадесета годишна координационна среща на категория 2 центрове на ЮНЕСКО за нематериално културно наследство

12-ата годишна координационна среща на категория 2 центрове на ЮНЕСКО, активни в сферата на нематериалното културно наследство се проведе на 13 юни 2024 г. в Централата на ЮНЕСКО в Париж. Участие взеха всички 8 световни центрове, които се намират в Алжир, България, Иран (Ислямска република), Китай, Перу, Република Корея, Япония и Обединените арабски емирства.

Двете основни теми за дискусия на срещата бяха:

  • Повишаване на капацитета за опазване на нематериалното културно наследство с помощта на мултимодални подходи и допринасяне за устойчивото развитие;
  • Опазване на нематериалното културно наследство и климатични промени (една от тематичните инициативи на Конвенцията от 2003 г.).

Чаяна Истаткова, експерт „Международна дейност” в Регионален Център София – ЮНЕСКО, представи семинарите за повишаване на капацитет в страните членки на Органзиацията, както и младежките обмени по програма Еразъм + на Европейския съюз. Тя също разгледа и последните проекти на Регионалния Център, както и съпътстващо събитие по време на международна конференция.

За повече информация: